Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Asztalos Zsolt vagyok, történész-politológus, ügyvezető igazgató.

 

1973-ban születtem Csornán, majd egy rábaközi faluban, Kónyban nőttem fel. Itt végeztem el az általános iskolát, s itt döntöttem úgy, már ötödikben, hogy történelemtanár leszek. Aztán az életem mégis másképp alakult.

Vagy mondhatjuk úgy is, Isten másképp rendelkezett. Merthogy hívő katolikus vagyok. És templomba járó. Ennek ellenére 1986-ban eljutottam Moszkvába és Kijevbe.

 

1988-1992 között a Kapuvári Gimnáziumban tanultam. Meghatározóak voltak életemben ezek a gimnáziumi és kollégiumi évek. A rendszerváltozás évei. A kollégiumban is rendszert változtattunk, így lettem a Diáktanács elnöke. A kis közösségben sok-sok programot szerveztem. Már akkor is.

 

Mindvégig történelemtanárnak készültem. 1989-ben tanulmányt írtam Felsőbüki Nagy Pál életéről, munkásságáról. Ekkortól az iskola a Felsőbüki Nagy Pál Gimnázium nevet viseli.

 

Az ELTE-re jelentkeztem. Nem vettek fel. Így még egy évet a kapuvári kollégiumban töltöttem, gondnokként. Füvet nyírtam, kerékpároztam és sokat olvastam.

 

1993-1998 között a Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Karán tanultam, s végeztem történészként. 1994-1999 között politológiát is hallgattam. Tanulságos évek voltak. Szakdolgozatomban Tisza Kálmán politikáját elemeztem.

 

1998-tól Egerben élek, előbb albérletben, ma már saját lakásban feleségemmel, fiammal és kislányommal. Ugyanakkor családi gazdaságunk révén ma is kónyi vagyok. És kónyi is maradok.
 

Nem lettem történelemtanár. 1998-1999-ben nevelőként dolgoztam Andornaktályán, a Heves Megyei Önkormányzat Értelmi Fogyatékosok Otthonában és Rehabilitációs Intézetében.

 

1999-től az értelmi fogyatékos emberek művészeti tevékenységével foglalkozó Magyar Speciális Művészeti Műhely Egyesület ügyvezető igazgatójaként tevékenykedem. Előbb az andornaktályai, majd 2006-tól az egri irodából szervezem az értelmi fogyatékos emberek kulturális programjait.
 
2008-ban az Egyesület Elnökének választottak.